Wereld Spaghetti Dag

Iedereen heeft wel eens van spaghetti gehoord en het waarschijnlijk ook gegeten. Spaghetti is een ronde pastasliert waarmee typische Italiaanse gerechten kunnen worden gemaakt. De pastaslierten bestaan uit tarwemeel, water en eieren. De naam spaghetti is de meervoudsvorm van het Italiaanse spaghetto, wat bindgaren betekent. Letterlijk vertaald betekent spaghetti bindtouwtjes.

Wist je dat ..

  • Wist je dat de langste spaghettisliert ooit 3376 meter lang was ?
  • Wist je dat er meer dan 600 pasta’s over de hele wereld bestaan ?
  • Wist je dat spaghetti blijft plakken als het gaar is ?
  • Wist je dat het gat in de spaghettilepel er is om een portie voor één persoon af te meten ?
  • Wist je dat volgens de italianen een bord spaghetti met knoflook, olie en chilipeper een kater voorkomt ?

Wat zit er in spaghetti ?
Per 100 gram.
Energie (kcal): 157 kcal
Vet: 0,9 g
Cholesterol: 0 mg
Natrium: 1 mg
Kalium: 44 mg
Koolhydraten: 31 g
Eiwitten: 0 g

Recept: Spaghetti Aglio e Olio

4 personen – 15 min – Hoofdgerecht – Italiaans

Ingrediënten
400 g spaghetti
200 ml extra vergine olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode Spaanse peper, fijn gesneden
Royale handvol bladpeterselie, fijngesneden

Bereiden
Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met wat zout.

Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan met een dikke bodem op laag vuur en fruit de knoflook 1-2 minuten, roerend met een houten lepel om de geur door de olie te verspreiden. Voeg 2 eetlepels van het pastakookwater toe aan de pan en dan de Spaanse peper en de peterselie. Breng op smaak met zout en bak alles nog 3 minuten, nu en dan roerend.

Giet de spaghetti snel af zodra hij klaar is, zodat hij wat vochtig blijft en voeg de saus toe. Schep voorzichtig om, laat de pan ongeveer 1 minuut op laag vuur staan en serveer de pasta dan op voorverwarmde borden.

Tips
De saus is snel te bereiden en kan worden gemaakt in de tijd die het kost de pasta te koken. Spaanse peper is niet essentieel, dus als u geen Spaanse peper hebt, gebruik dan zwarte peper. U kunt ook olijven, kappertjes en ansjovis toevoegen. Als u geen al te grote knoflookfan bent, geef de olie dan een subtiele knoflooksmaak door de teentjes knoflook heel te laten en ze in de olie te fruiten, tot ze beginnen te kleuren. Gooi ze dan weg. U kunt de peterselie vervangen door basilicum, of gebruik wat van beide